11 Temmuz 2016 Pazartesi




KLASİK TÜRK MÜZİĞİMİZİN TERAPİ İŞLEVLERİNDEN BİRİ:
"SEZGİSEL ALGILAMA YETİLERİNİ VE BECERİLERİ GEŞLİŞTİRMEK"



     İnsan ruhunun gizlerinin derinliklerindeki alemlere dair sezilenler gönül gözü açılan bestecilerin, müzisyenlerin, şairlerin, yazarların ve aynalarına ışık olur. Yaradılışa, varoluşa, ilme, bilime ve sanata dair sırları içeren o ışıklar adeta kararan gönlümüze nasıl güneş doğacağının ilminin yolunu anlatan define haritalarıdır... 


   Yahya Kemal Beyatlı'nın "Eski Musiki" adlı şiirinde geçerek gönlümü ve ruhumu daha da kamaştıran şu kutsal sezişleri sizinle paylaşmak istiyorum. Eski Musiki ile kast ettiği "Klasik Türk Müziğimiz."(Pek çok alanda olduğu gibi adlandırmada kavram karmaşası olan yer yer Türk Sanat Müziği, Türk Sanat Musikisi, Klasik Türk Musikisi, Geleneksel Türk Sanat Müziği, Alaturka Müzik olarak diye de adlandırılan türdeki Türk Müziğimiz.)



      "Açar altın bir anahtarla ruh ufuklarını,
       Hemen yayılmaya başlar sadâ ve nûr akını."

                                            Yahya Kemal Beyatlı

    Diyeceksiniz ki "İyi de bir iki sözden vararak genellemelere ulaşmak ne kadar gerçekçi ve doğru?"Ben de size bir iki sözle genellemelere varmanın doğru olmadığını söyleyeceğim. Bu bir iki söz meselesi değil elbette. Uzun yıllar süren akademik eğitimim, ruhsal eğitimim, sanat eğitimim, araştırmalarım, gözlemlerim, uygulamalarım sürecinde vardığım ve uzun uzun anlatmam icap eden gerçeklerin özünü ihtiva eden cümlelerin; ömrünü sanata, ilime, bilime adayan, ülkesine, dünyaya, insanlığa hizmet eden, katkıda bulunan, kültür mirası bırakan, insanların yüce gönüllerinden dökülmüş olması..

   Yahya Kemal'in aynasında yansıttığı ışıktan yola çıkarak anlatmak istediğim asıl konuya gelince:

   İnsan biyolojik, psikolojik, sosyal ve sezgisel bir varlıktır. Doğru seçilen müziğin insanın sezgisel algılama yetilerini ve becerilerini geliştirdiğini ve insanı psikolojik olarak kuvvetlendirerek varoluşsal bir bütünlük duygusuna kavuşturduğuna can-ı gönülden inanmaktayım ve gözlemlemekteyim. Özellikle Klasik Türk Müziğimizin makam yapısının sunduğu zengin uyaranların akıl ve gönül birliğini sağlayarak bahsettiğim bu terapötik işlevleri gerçekleştirdiğini düşünmekteyim. 

      

       Saygılarımla ve en içten sevgilerimle 

Ezgi Yaz
Uzm. Klinik Psikolog
Psikolojik Danışman





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder