5 Mart 2016 Cumartesi



                                                     

                                         
KENDİ KENDİNİZE ÜZÜNTÜNÜZÜ GİDERMENİZE YARDIMCI OLACAK BİR "Yazıyla Terapi" ve "Müzikle Terapi" Uygulaması İLE NEVA MAKAMI'NIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

    Safuyiddin'e ve Farabi'ye göre bu vakitlerde (akşam saatlerinde, güneş battıktan sonra) etkisini daha iyi gösteren "Neva Makamı" Farabi'ye göre üzüntüyü giderir, insana lezzet ve ferahlık verir. Hekimbaşı Gevrekzade Hasan Efendi de "Emraz-ı Ruhaniyeyi Negama-ı Musıkiye" adlı eserinde bu makamın aynı zamanda gönül sevinci verdiğini dile getirmiştir.

   
    Demem o ki üzüntülü olduğunuz zamanlarda "Neva Makamı"ndaki eserleri dinleyerek ruhunuzdaki üzüntüyü hafifletip boğuluyormuş hissinden kurtularak ferahlayabilirsiniz.
     
      Geliştirdiğim yöntemlerden "Yazıyla Terapi" ile "Müzikle Terapi"yi birleştiren şu uygulamayı kendi kendinize yaparak rahatlayabilir, içinizde ifade edilmemiş duyguların yarattığı engellenmişlik hissinden kurtulabilir, beyninizi stressiz alfa konumuna getirebilirsiniz, kaygınızı azaltabilirsiniz. Üzüntünüze karşı güçlendikten sonra, müziğin beyninizin kullanmadığınız bölgelerine etkisiyle birlikte içinizden üzüntünüzü gidermenin ilhamlarını açığa çıkartabilirsiniz... (Burada yazılı dil ile ifade ederek yazarak sezgisel ve mantıklı düşünme sürecinizin eş güdümlü devreye girmesi ve müziğin de yaratıcı düşünme becerilerinizi ortaya çıkarması söz konusu.) Bu uygulamayı kırk gün yaparsanız, bahsettiğim faydalarının yanı sıra uzun vadede psikolojik olarak da pek çok faydasını göreceksiniz.

"Üzüntüyü Gidermeye Yönelik Müzikle ve Yazıyla Terapi Uygulaması":

1) Öncelikle kendinizi rahat hissedeceğiniz, rahatsız edilmeyeceğiniz bir mekana seçin. (Bu mekan eviniz, deniz kenarı ya da bir Kafe bile olabilir. Maksat sizin kendinizi rahat hisetmeniz.)

2) Neva Makamı'dan bir eser açın. (Uygulamaya başlamadan evvel Neva Makamı eserlerden size en iyi geleni seçmenizi tavsiye ederim.) (Mesela, Itri'nin Neva Kar adlı eserinin bu uygulama için oldukça işlevsel olduğuna inanıyorum. Yine de kendiniz seçin derim.)

3) Kendinizi yakın hissettiğiniz, rahatlıkla içinizi dökebileceğiniz bir defter ve kalem alın. (Kesinlikle telefon, tablet vb. olmamalı.)

4) Hiç bir şey düşünmeden, yazı güzelliği, anlam bütünlüğü dil bilgisi vb. kurallara hiç dikkat etmeden yazın. Kendinizi müziğin ve kalemin güvenli kollarında içinizdeki okyanusa bırakın. En az yirmi dakika yazın. Saatler de sürebilir, size kalmış, ancak kesinlikle yirmi dakikadan az olmasın.

5) Kırk gün bu uygulamaya devam edin ve sonunda defterinizi yakın, yırtın veya denize atın... Yok edin...

NOT: Yazarken ve yazdıktan sonra birkaç saat kendinizi çok kötü hissedebilirsiniz. Bu durum oldukça doğal. Ancak bu kötü his, sizde dağılıyormuş hissi uyandırıyorsa, yapmanız gerekenleri (sorumluluklarınızı) yapamayacak hale getiriyorsa, kötü hissiyatınız saatler boyu sürüyorsa o zaman kesinlikle alanında uzman bir Psikiyatri Hekimi'ne, Psikolog'a veya Psikolojik Danışman'a gitmenizi öneririm. Muhtemelen kendi kendinize başa çıkamayacağınız bir ruhsal süreç içerisinde olabilirsiniz.

Saygılarımla ve en içten sevgilerimle...

Ezgi Yaz
Uzman Klinik Psikolog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder