4 Mart 2016 Cuma




        MOZART VE BEYİN ÜZERİNE

         Günümüze değin, Mozart'ın müziklerinin beyin, öğrenme ve psikoloji ile ilgili etkileşimiyle ilgili pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır ve halen yapılmaya da devam etmektedir. Bu araştırmaların sonuçlarından yola çıkılarak şu fikre varılır zannımca: "Mozart'ın müzikleri, insan beynine özellikle öğrenme, sakinleşerek beyin dalgalarını alfa düzeyine getirme, yorgunluğu azaltarak dinlendirme, enerji verme, var olan zeka potansiyelinin sınırlarını zorlayarak kullanma gibi pek çok fayda sağlıyor." Bana göre bunun sebeplerinden birisi ve belki de en önemlisi Mozart'ın müziklerinin matematiksel yapısının insanın elektrobiyokimyasal olarak gerçekleşen sinirsel iletimindeki dengeleri sağlayacak nitelikte olması.


     Elbette insanın beynine bunca faydaları sağlayan müzisyenlerin ve bestecilerin Mozart'tan ya da sadece Klasik Müzik'ten ibaret olduğunu hiç düşünmüyorum. Bugün adını ve eserlerini bilmediğimiz, tarihin tozlu sayfalarında yitip kaybettiğimiz ve bugün de üzerinde bilimsel araştırmalar yapılmamış nice farklı kültürlerde, farklı türlerde eserleri olan müzisyenler ve besteciler var. Belki bu kıymetler de en az Mozart ve bilinen diğerleri kadar çok faydalı bizler için. Dilerim Psikoloji, Psikiyatri, Nöroloji, Müzikoloji disiplinleri sanatın en üstünü olduğunu duyumsadığım "Müzik" ile birlikte çalışmalarını her kültürde ve özellikle kültürler arası bağlamda da günümüz müzisyenlerinin eserlerini araştırarak nimet olduğuna tüm kalbimle inandığım Mozart gibi veya Barok müzisyenleri gibi insanlığa kazandırırlar.


      Mozart'ın eserlerinde hep bir Ergenlik Dönemi'ndeki gencin yaşam enerjisini, yaşam doluluğunu hissetmişimdir, çocukluğun ve yetişkinliğin arafından sadece pozitif enerjiler ve neşe verenini... Bir türlü bitmek bilmeyen enerjsinin fazlasında da yoranı... (Gerçi müziğin seçimini, dozunu ve zamanını da kendimize göre ayarlamak gerek yan etkiye de maruz kalmamak için...)
Bugüne kadar yapılan araştırmalardan yola çıkarak denediğim, deneyimlediğim isimlerden bazılarını beynim yorgun diyenlere, dinlenmek isteyenlere; üniversite, lise, uzmanlık, dil vb. öğrenmeye dayalı sınavlara hazırlananlara Mozart'ı, Bach'ı, Teleman'ı, Monteverdi'yi, Purcell'i, tavsiye edebilirim...

   Bu yazımı "http://www.noktavirgul.com/…/beyin-mozart-iliskisi-ve-largo…" dan alıntıladığım bir araştırmayı ve söz konusu araştırmadaki eser ile paylaşarak sonlandırmak istiyorum:

     "14 Ekim 1993 'de , A.B.D.'de "USA Today"de çıkan "Mozart 'in Müzikleri Zekayı Geliştiriyor" baslıklı haber tüm Dünyada sansasyon yaratmıştır. Bu habere göre, California Üniversitesi'nin Irvine'deki öğrenme ve hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

       Bu araştırmada otuz altı üniversite öğrencisi, önce IQ testinin sağ beyin yeteneklerini ölçen sorularıyla test edilmiştir. Testten sonra öğrencilere Mozart'ın "Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat' ı 10 dakika boyunca dinlettirilmiştir. Daha sonra öğrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, IQ puanlarının önceki değerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmiş olduğu gözlenmiştir."

          Saygılarımla ve en içten sevgilerimle...

                                                                                      Ezgi Yaz 
                                                                              Uzm. Klinik Psikolog 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder