28 Ekim 2015 Çarşamba

RUH SAĞLIĞI VE YARATICILIK


         
             
         Yaratıcılık, ruh sağlığını korur ve hatta pek çok ruhsal hastalığın iyileşme sürecine katkıda bulunur... Bu yazımda hem “Ruh Sağlığı kavramının ne olduğunu ana hatlarıyla açıklamaya hem de “Ruh Sağlığı”nın yaratıcılık ile bağlantısını ana hatlarıyla ortaya koymaya çalışacağım:
       “Ruh sağlığı kavramının çağa, topluma ve bireyin gelişim dönemlerine göre değiştiği bilinmektedir. Bu değişkenlik ve göreceliği göz önünde tutarak, ‘Ruh sağlığı, kişinin var olan gücünü verimli bir şekilde kullanması ve çevresine etkin uyum sağlaması durumudur’ diye tanımlanabilir. Bunu başarabilmesi için kişi, kendine karşı olumlu ve sağlıklı bir tutum geliştirmelidir; kendini benimsemeli ve saygın bir kişi olarak görebilmelidir; gücünü verimli bir şekilde kullanabilmelidir.” (Bakırcıoğlu, 2007) Yaratıcılık da dolaylı olarak bunları sağlamakta, aynı zamanda yaratıcılığın işlevlerinden bazılarıyla ruh sağlığının amacı örtüşmektedir. “Ruh sağlığı diye anılan bilim dalının amacı, kişinin ruhsal hastalıklarına karşı savunma gücünü artırmak, hastalıklardan korunmasına çaba göstermek ve gizilgüçlerini verimli bir şekilde kullanmayı başararak daha mutlu yaşamasını sağlamaktır.” (Bakırcıoğlu, 2007)
 Yaratıcılık (yazmak, resim yapmak, beste yapmak vb.) da doğrudan veya dolaylı olarak ruh sağlığının amacını gerçekleştirmektedir... Yaratıcılık içermeyen doğrudan ifade ediş biçimleri de kişilerin ruh sağlığını korumasına yardımcı olur...  Çünkü ifade etmek, anlatmak kişinin var olan gücünü kullanması yolunda, yaratıcılığı ortaya çıkarmada azımsanamayacak kadar önemli bir basamaktır...
                                                         Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yaz
 
Yararlanılan Kaynaklar: Rasim Bakırcıoğlu, Ruh Sağlığı ve Uyum Bozuklukları, Ankara 2007, Anı Yayıncılık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder